Haber

IAEA Başkanı Grossi, Tahran’da “İran ile işbirliğinin devam ettiği” mesajını verdi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Lideri Rafael Mariano Grossi, İran ile önemli ve sistematik bir diyalog kurmak istediklerini belirterek, “Görüşmelerin devam ettiğini ve çalışmalarının henüz bitmediğini” söyledi.

İran’ı ziyaret eden Grossi, İran Atom Enerjisi Kurumu (IAEK) Lideri Muhammed İslami ile başkent Tahran’da bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Grossi, dün başlayan görüşmelerin bugün de devam ettiğini belirterek, görüşmelerde beklentilerin yüksek olduğunu, İran’ın nükleer programına ilişkin bazı garantilerin alınması gerektiğini söyledi.

Grossi, görüşmelerin bir ayağının IAEA’nın ortasında İran ile teknik ve bilimsel işbirliğine yönelik olduğunu belirtti. terimleri kullandı.

Diğer İranlı yetkililerle de görüşeceğini kaydeden Grossi, “Günün sonunda tatmin olup olmadığımı değerlendirebilirim: Dürüstlüğe dayalı bir çalışmanın benim için çok önemli olduğunu söyleyebilirim. İran ile çalışma ve işbirliği devam ediyor.” açıklama yaptı.

IAEA’nın ülkeleri ve nükleer tesisleri denetlemesinin kendileriyle yapılan anlaşmalara dayandığına dikkati çeken Grossi, “İran İslam Cumhuriyeti, NPT (Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme) anlaşmasının bir üyesidir ve bu anlaşmaya üye olan ülkeler, Ajans ile denetim anlaşmaları.” dedi.

İran’daki denetimlerin de anlaşmalar ve güvenlik esasına göre yürütüldüğünü belirten Grossi, denetimin nerede yapılacağına müfettişlerin karar vermediğini, bunun ülkelerle yapılan anlaşmalara göre yapıldığını söyledi.

NPT’ye üye olmayan ülkeler olduğunu ve bunlarla başka anlaşmalar yapıldığını kaydeden Grossi, “Dünyanın bütün ülkelerinin NPT’ye üye olması benim için çok değerli.” söz konusu.

Bazı ülkelerin farklı hedef ve motivasyonlarla etkili olmak için nüfuzlarını kullanmaya çalıştıklarını belirten Grossi, “Bu konu, İran ve IAEA’nın yakın ve doğrudan iletişim halinde olmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İletişim ne kadar güçlü olursa o kadar daha fazla olur. diğer ülkelerden gelen etki veya baskı daha az olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

IAEA’nın hiçbir zaman siyasi bir araç olarak kullanılmadığını ve kullanılamayacağını vurgulayan Grossi, “Sizi temin ederim ki biz hiçbir ülkenin emriyle iş yapmadık. Ajansın siyasi bir araç olması konusu ABD için çok saçma. Ben.” terimleri kullandı.

Harekete geçmenin kendileri için değerli olduğunu ve başkalarının konuşmalarını dikkate almadıklarını söyleyen Grossi, İran ile IAEA arasındaki anlaşmanın nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı için faydalı olacağını söyledi.

“Yüzde 84 zenginleştirme değil, yüzde 84 partikül tespiti”

İran Atom Enerjisi Kurumu Lideri Muhammed İslami, Tahran’ın uranyumu yüzde 84 oranında zenginleştirdiği iddialarını yalanlayarak, “Sayın Grossi’nin raporu yüzde 84 zenginleştirme değil, yüzde 84 parçacık tespiti içeriyor. Üretimin depolandığı kısımlarda yüzde zenginleşme.” dedi.

İslami, İran’ın 3 nükleer tesisinde yapılacak kontrollere de değinerek, “Geçen yıl yapılan anlaşmaya bağlı kalma konusunda mutabık kaldık.” dedi.

Grossi ile yaptığı görüşmede İslami, İran’a yönelik uranyum zenginleştirme konusundaki şüphelerin ortadan kalktığını ve ülkesinin IAEA ile işbirliği içinde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

İslami, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Guvernörler Konseyi toplantısında İran aleyhine bir karar çıkma olasılığına ilişkin olarak, “O zaman Tahran yönetimi gerekli yanıtı verecektir” dedi.

Ülkesinin kalkınma programından ve ulusal çıkarlarından asla taviz vermeyeceğini belirten İslami, IAEA ile Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Muhtırası Ek Protokolleri kapsamında iş birliğini sürdüreceklerini ve hiçbir dış müdahaleyi kabul etmeyeceklerini kaydetti. .

IAEA Lideri Grossi dün İran’ın daveti üzerine Tahran’da üst düzey temaslarda bulunmak üzere bu ülkeye gelmişti.

İran’da yüzde 83,7’ye varan saflıkta uranyum parçacıkları

IAEA’nın yönetim kuruluna üye ülkelerle üç ayda bir paylaştığı ve 28 Şubat’ta basına yansıyan İran’ın nükleer faaliyetlerini ele alan raporda, müfettişler İran’ın Fordo yeraltı tesisindeki IR-6 santrifüjünün patlamadığını tespit etti. 21 Ocak’ta daha önce açıklanandan daha fazlaydı. “Oldukça farklı” bir yapıda olduğunu fark ettiği ve buradan alınan numunelerin yüzde 83,7’ye varan saflıkta parçacıklar olduğunun belirlendiği aktarıldı.

Buna rağmen raporda tespit edilen yüzde 83,7 saflıktaki uranyumun “parçacık” olduğu ve İran’ın yüzde 60’ın üzerinde zenginleştirilmiş uranyum stoğuna sahip olmadığı belirtildi.

ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) adı verilen nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilip yaptırımları geri getirmesinin ardından bir yıl sonra anlaşmadaki taahhütlerini durduran İran, ilk olarak yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirdiğini açıkladı. 17 Nisan 2020’de Natanz’da.

22 Aralık 2022’de İran, Fordo’daki uranyum zenginleştirme merkezinde yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirmeye başladığını açıkladı.

Teşkilat ile İran arasındaki gerilim

İran’da IAEA’ya bildirilmeyen 3 yerde nükleer bulguların tespit edilmesi ve söz konusu nükleer bulgularla ilgili olarak Tahran yönetimine yöneltilen sorulara yanıt verilmemesi taraflar arasında gerginliğe neden olmuştu.

Ajansın, Tahran’ın bu üç yerle ilgili açıklamasının teknik olarak inandırıcı olmadığını bildirmesinin ardından 8 Haziran 2022’de IAEA Yürütme Kurulu, İran aleyhine bir karar aldı.

Bu gelişme üzerine İran, 9 Haziran 2022’de İran nükleer anlaşması kapsamında bu ülkenin nükleer programını izlemek amacıyla başta Teşkilat tarafından kullanılan kamera sistemleri olmak üzere çeşitli ekipmanları kaldırmaya başladığını duyurmuştu.

2 Kasım 2022’de İran, IAEA ile görüş ayrılıklarını azaltmak için Viyana’ya heyet gönderdiğini açıklamış ve IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi 9 Kasım’da Tahran’ın son görüşmede “yeni bir şey teklif etmediğini” söylemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu