Tarım dijital otomasyonla ayağa kalkıyor
Ziya İpek
NETAFIM Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız, dijital otomasyon çalışmalarının deprem bölgesinde durma noktasına gelen tarımsal faaliyetlerin toparlanmasına katkı sağlayacağını söyledi. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük depremlerin buradaki tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilediğini hatırlatan Fingerless, teknik destek, ağır personel ve yerde fiziksel varlık gerektirmeyen dijital otomasyonlara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Fingerless, bu sayede otomasyon ve veri akışı ile tarla ve bahçedeki süreçlerin, meteorolojik etkilerin, bitkilerin besin ve su kullanımlarının uzaktan ve anlık olarak izleneceğini, hızlı bir şekilde önlem alınabilen, kontrollü tarım yapılmasını sağlayacağını anlattı.
Özellikle sera ve bahçelerde dijital tarımın, üreticinin günlük sulama ve gübreleme faaliyetlerini yönetmesine olanak sağladığına ve bu sayede farklı ölçeklerdeki sulama sistemlerinin hassas sulama ve gübreleme sürecinin planlama, uygulama ve doğrulama aşamalarında yönetilebildiğine işaret eden . Geliştirdiği Growsphere işletim sistemi sayesinde tablet, PC ve herhangi bir taşınabilir servis sağlayıcı üzerinden uzaktan erişimin mümkün olduğunu belirtti.
Fingerless, farklı mahsullerin ekildiği arazilerde, farklı seviyelerdeki bitki salkımlarının ihtiyaç duyduğu su, gübre ve asit desteğinin sadece tek bir ana boru seviyesinde değil, damla sulama seviyesinde de sağlanabileceğini ifade etti. vanaların önceden belirlenmiş zaman aralığında açma-kapama sistemi ile borular.
Fingerless, “Ana kontrol ünitesinin yanı sıra diğer sensörler, meteoroloji istasyonları, vanalar ve filtreler de tam olarak kontrol edilebiliyor. Birçok kullanıcı dostu fonksiyon sunan Growsphere’in etkin kullanımı, çiftçilerin dozaj limitleri dahilinde sulama ve gübreleme yapmalarına olanak tanırken, İşletim Sistemini düzenleyen uyarı mesajları, yanlış ve eksik program ayarları da kullanıcılara gönderilir.
Pınar Parmaksız, depremden sonra damla sulama sistemlerinin çalışmasında herhangi bir sorun olmadığını belirterek, “Ancak kuyudan çekilen su ile damla sulama yapılması durumunda kuyudan çıkan su daha fazla kirleniyor. Toprak tabakalarının deprem nedeniyle hareket etmesi bu nedenle akıllı sulama sistemlerinin doğru filtrasyon mekanizmaları kullanılarak işletilmesi gerekmektedir.Daha da önem kazandığını söyleyebiliriz” dedi.
Fingerless, dijital tarım pazarının dünyada 2025 yılına kadar 11 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağının öngörüldüğünü ancak şu anda ülkemizde dijital tarım konusunda yeterli mesafenin olmadığını kaydetti.
“Bayilerimize özel destek sağlıyoruz”
Pınar Parmaksız, Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ilk günü olan 6 Şubat’tan bu yana bölgede faaliyet gösteren yerli ve yabancı yardım kuruluşlarıyla uyum içinde çalıştıklarını belirtti. Fabrikanın bulunduğu Adana Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte ilk etapta depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta konuşlandırılmak üzere konteyner bağışında bulunduklarını belirten Pınar Parmaksız, bölgede faaliyet gösteren bayilerin bölgeye özel destekler sağladığını kaydetti. işlerini ayakta tutarlar. Fingerless, “Ancak kısa vadeli yardımlarımızın ötesinde, bölgede faaliyet gösteren çiftçilerimiz ve yerel halk ile zor şartlar altında barınma mücadelesi veren çocuklarımızın sorunlarını hafifletmek için planlar yapıyoruz” dedi.