Vatandaşa yüzde 300 zam yap, çalışanına tazminat ödet! Böyle bir acımasızlık
Devletin özel okullara koyduğu yüzde 65 tavan sınırını çeşitli bahanelerle aşan, gıda, giyim, kırtasiye ve hizmet yan fiyatlarını yüzde 300’e varan oranlarda artıran özel okullar, alırken elini cebine atmadı. öğretmenlerinin maaşına geldi.
YÜZDE 50 LİMİT KURULDU
Maaş artışını özel okullarda yüzde 50 ile sınırladı. Özellikle zincir özel okullarda ortalama 6 bin TL olan öğretmen maaşları, devletin yaptığı asgari ücret artışının ardından 9 bin TL’ye çıktı.Birçok özel okulun hafta içi eğitim, hafta sonu ise kurs olduğunu belirten özel okul öğretmenleri, günde ortalama 10 saat çalıştıklarını ve herhangi bir ek ücret ödenmediğini belirtiyor. Çocuğu olan bazı öğretmenler, okuldan aldıkları maaşın bakıcı ücretini karşılamadığını, bu nedenle ikinci el çalışmaya devam edemeyeceklerini vurguluyor.
EK ÇALIŞMA YOK
Özel bir okulda öğretmenlik yapan GG, “Maaşlarımız yeni eğitim öğretim yılı başında belirleniyor. 6 bin TL’ye anlaştım. Buna hafta sonu kursları da dahil. Fazla mesai verilmiyor. Maaş 9 bin TL olacak deniyor”dedim.
Başka bir okulda çalışan Ş. 2,5 yaşında bir kızı olduğunu da belirten N., “7 bin TL maaşla okula başladım. Bakıcıya 4 bin TL ödüyorum. Okul yüzde 30 zam olacağını açıkladı. Maaşım 9 bin 100 TL olacak. Çocuğuma bakan bakıcı 4 bin TL 8500 TL’ye iş buldu gitti.Bakıcılar en az 10 bin TL istiyor.Benim maaşım bakıcı maaşına yetmiyor işimden ayrılacağım”dedi.
ANADOLU’YA TAŞINDIK
Başka bir okulda öğretmen olan Ç. D. ise İstanbul’daki özel okulların ve Anadolu şehirlerindeki özel okulların maaşlarının Anadolu’dakilerle benzer olduğunu, bu nedenle geçen yaz bir Anadolu kentine taşındıklarını söyledi. CD, “İstanbul’da artan kiraları karşılamamız imkansız hale geldi” sözlerini kullandı. Başka bir özel okulda görev yapan KH, “Yasal düzenleme yapılmalı. Taban ücret gelmeli. Ücret devletteki öğretmenlerin maaşından aşağı olmamalı”dedim.
‘İTİBARINIZI ZARARLANDIRMA’ TAZMİNATI ÖDEME
Özel okullarda görev yapan öğretmenlerin isimlerini özellikle maaş artışlarında üstü kapalı tuttuk. Çünkü bazı özel okulların yönetimleri tarafından maaşları hakkında bilgi verilmemesi yönünde sözleşmeler imzalanmıştır. öğretmenler, “Dışarıda maaşımı söylersem sözleşmem feshedilir. Okulun itibarını zedelediği için ek tazminat öderim”diyor.
OKULU TİCARET OLARAK GÖRÜYORLAR
Özel Okul Veli Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, eğitimin kalitesinin artması için öğretmenlerin en iyi kurallar içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Özkan, “Birçok özel okul öğretmeninin verdiği bilgiye göre maaşlar 6 bin ile 12 bin TL arasında değişiyor. İşin eğitim olduğu bazı butik okullarda öğretmenler iyi maaş alıyor ama özel okullarda bu oran yüzde 10 ile sınırlı. zincirleme özel okulların yöneticileri işletme öğretmeni. onu işçi olarak görüyor. bu yüzden asgari ücrete yakın maaş veriyor.” dedim. Özkan, bu durumun eğitim kalitesini de düşürdüğünü belirtti. “Bazı özel okullar yüzde 65 sınırına uymuyor”dedi.